Nduja je tradiční kalábrijský roztíratelný salám, který se připravuje z vepřového masa a pikantních chilli papriček (peperoncino), ketré mají nejen ostrost, ale také skvělou chuť. Nduja je pochoutkou, která ve skutečnosti vznikla z pouhé nouze, kdy chudí farmáři Kalábrie vždy museli spotřebovat všechny části prasete. Dlouhou životnost salámu zaručovala i již zmíněná chilli paprika. Nduja se neporcuje na kolečka, ale spíše se roztírá na pečivo jako pomazánka.
Italská rajčata 40% dužina, pyré 15%, koncentrát 10%, 'Nduja (italské vepřové maso a tuk), kalábrijská chilli paprička, sůl 15%. Červená cibule Tropea, olivový olej, extra panenský olivový olej, sůl. Antioxidant: kyselina scobrová.
Po otevření uchovávejte v chladničce a spotřebujte do 2 dnů.
Energetická hodnota na 100 g 687 kj/ 166 kcal
Tuky (g): 13,8 z toho Nasycené mastné kyseliny (g): 3,0 / Sacharidy (g): 6,1, z toho Cukry (g): 6,0 / Polyalkoholy (g): 0 / Škroby (g): 0 / Vláknina (g): 1,7 / Vaječný Bílek (g): 3,4 / Vitamíny (g): 0 / Minerální látky (g): 0 / Sůl (g): 1,5
Tento příběh začíná v prosperující a přívětivé zemi, která se nachází na hlubokém jihu Itálie. Kraj, kde slunce svítí 300 dní a hřeje srdce 365 dní v roce, hlavní město starověké Magna Graecia. Jmenuje se Calabria.
Zde nalezlo chilli své ideální prostředí a stalo se vyvoleným ovocem bohaté a výživné gastronomické kultury, zdravé a respektující zásady středomořské stravy. Spolu s chilli papričkami jsou k dispozici další chutné ingredience, jako je červená cibule Tropea, olivy, sušená rajčata, bergamot a mnoho dalších.
Každá ingredience najde místo na stolech, ale i ve spížích, plných lahodných zavařenin. Ve skutečnosti bylo zvykem babiček připravovat takzvané zavařeniny do sklenic, aby byl výrobek dostupný po celý rok a v celé své čerstvosti. Historie kalábrijské konzervárenské tradice je tak stará, že se ztrácí v mlhách času, ...